Pàgines

2013/03/07

CASA BLOC - SERT, TORRES I SUBIRANA

Si sou dels que us agrada viure per uns moments en una altra època, no us perdeu la visita al pis-museu de la Casa Bloc de Sant Andreu. Un autèntic viatge en el temps on podreu submergir-vos en una vivenda obrera digna, tal com els arquitectes avantguardistes pensaven que havia de ser. La feina ha consistit en retirar tot allò que s'ha afegit durant el transcurs dels anys i deixar-lo en l'estat original, tant en usos com en materials.


habitatge abans de la rehabilitació DHUB | Lourdes Jansana
habitatge després de la rehabilitació DHUB | Lourdes Jansana



Pels qui no la coneguin, la Casa Bloc (1932-1939) és un conjunt d'habitatges per a obrers impulsats per l'administració catalana durant la Segona República (1931-1939) i construït pels arquitectes Josep Lluís Sert (1902-1983), Josep Torres Clavé (1906-1939) i Joan Baptista Subirana (1904-1978), tots tres pertanyents al GATCPAC (el grup promotor de l'arquitectura d'avantguarda catalana). Avui en dia, aquest edifici és un símbol de l'arquitectura racionalista de Barcelona.






Aquest conjunt d'habitatges va ser revolucionari a la seva època. Representava una nova manera de pensar l'habitatge social per poder solucionar els problemes d'insalubritat i d'habitabilitat, però també d'accés, de comunicació i de socialització. Els arquitectes es negaven a construir de la mateixa manera que s'havia fet fins llavors i ho justifiquen amb aquest text: “Un concepto mezquino y miserable de la vida ha presidido la construcción de las viviendas obreras en nuestro país, dando por resultado un mínimo inaceptable. La vivienda mínima puede tener pocos metros cuadrados de superficie, pero en ella no pueden excluirse el aire puro, el sol y un amplio horizonte. Elementos que necesita todo hombre, de los que la sociedad no tiene derecho a privarle.”


L'embrió de la casa bloc van ser les deu 'cases barates' construïdes al passeig Torres i Bages (avui desaparegudes) pels mateixos arquitectes. Aquestes van servir per experimentar a petita escala la construcció i funcionament d'habitatges per obrers i així poder fer una legislació d'ordre econòmic i establir les característiques tècniques mínimes per a aquest tipus d'habitatges (tot el contrari que avui en dia, primer legislem i després assagem).


Francesc Macià, president de la Generalitat, i l'alcalde de Barcelona,
Jaume Aiguader, el dia de la col·locació de la primera pedra,
el 12 de març de 1933
Aquest fet és rellevant ja que la Casa Bloc és pensa des de l'unitat de l'habitatge cap al conjunt urbà. Un conjunt estructurat en forma de 'S', és a dir, 5 blocs de poca profunditat, per garantir l'assolellament i la ventilació de cada habitatge per les dues façanes, articulats pels vèrtexs amb els nuclis de comunicació verticals. Aquesta forma del conjunt recorda un petit fragment del Pla Macià ideat pels mateixos arquitectes juntament amb Le Corbusier, una ordenació que es va plantejar per expandir Barcelona. 


visió des del mar del Pla Macià 1934
comparaven l'Eixample gris amb un Pla Macià lluminós 1934
Casa Bloc 1932-1939
A l'haver-hi únicament nuclis de comunicació en cantonada, l'accés a l'habitatge es fa mitjançant passeres que surten d'aquests nuclis i van a buscar els habitatges horitzontalment  Aquestes són com 'carrers elevats' on els veïns s'apropien de l'espai juxtaposat a la seva vivenda i l'usen, afavorint la socialització. Aquestes passeres les trobem sempre en la orientació més desfavorable i cada dos pisos ja que les vivendes són dúplex, aquest fet millorava la privacitat dels veïns i retallava el pressupost ja que dividia per dos el nombre total de parades dels ascensors.


esquema general en 'S' de la Casa Bloc

Els habitatges dúplex s'estructuren de la següent manera: a la planta inferior trobem cuina, bany, safareig amb dutxa, sala d'estar-menjador i una generosa terrassa; i a la planta superior hi ha els dormitoris (2, 3 o 4 dormitoris segons necessitats). 

axonometria i plantes del dúplex


safareig dutxa DHUB | Lourdes Jansana
bany DHUB | Lourdes Jansana
cuina DHUB | Lourdes Jansana
sala estar-menjador DHUB | Lourdes Jansana
escales DHUB | Lourdes Jansana
dormitori DHUB | Lourdes Jansana
dormitori principal DHUB | Lourdes Jansana
Un dels fets més sorprenents, és la relació d'espai de terrassa comparat amb l'espai total de l'habitatge. La separació amb la sala, es fa mitjançant unes fusteries de llibret que s'obren totalment unint sala amb terrassa i convertint la primera en exterior. Un espai, que pel clima que tenim, podem gaudir-lo molts mesos a l'any.


terrassa DHUB | Lourdes Jansana
Des de l'Incasòl i l'Icub s'ha fet una bona tasca per recuperar aquest habitatge del conjunt i convertir-lo en pis-museu, així podem reviure per uns moments els models que les avantguardes proposaven en aquella època. No us ho perdeu!!





Per visites:

Us enganxo un article d'Oriol Bohigas a 'El País' sobre la Casa Bloc i l'habitatge social...

El ejemplo de la Casa Bloc
ORIOL BOHIGAS 1 OCTUBRE 2008


Si a menudo hablamos y escribimos protestando de la degradación o incluso la desaparición de algunas piezas de arquitectura ejemplares, es bueno que señalemos también los esfuerzos y los aciertos -cuando los haya- dedicados a su conservación y recuperación. Sobre todo cuando nos referimos a arquitecturas modernas que no tienen la aureola protectora de la antigüedad ya venerable. Hoy, por ejemplo, podemos celebrar la última etapa de restauración del ámbito urbano de la Casa Bloc de Sant Andreu, el conjunto residencial construido justo antes de la Guerra Civil por el Comisariado de la Casa Obrera de la Generalitat, según un proyecto de los arquitectos del GATCPAC que fue la formulación programática de la política de vivienda de la autonomía republicana y, al mismo tiempo, una proclama a favor de la nueva arquitectura. Pero, por desgracia, la Casa Bloc no fue sólo la expresión de esas ilusiones y esos logros iniciales, sino también la muestra casi emblemática de las injurias del franquismo: los obreros catalanes a los que iba destinado el edificio tuvieron que ceder sus viviendas a los militares y policías españoles, la arquitectura social progresista fue prohibida y sustituida por la vulgaridad especulativa, y la Casa Bloc y su entorno urbano fueron mutilados gravemente. Hemos tardado -¿o tardaremos?- muchos años en recuperar una política de vivienda popular que, por las ideas y los programas más que por la cantidad, naturalmente, supere la de aquellos años cortos pero densos de la República.



La degradación de la Casa Bloc ha afectado a muchos aspectos: la simple conservación arquitectónica, abandonada durante años; la supresión de espacios y servicios públicos; la modificación incontrolada de las tipologías, y al final, la construcción de un nuevo bloque -el "bloque fantasma", como le suelen llamar- en un espacio que había sido verde, mutilando el concepto urbanístico del conjunto, planteado como una experiencia -casi un modelo- para operaciones urbanas futuras de mayor dimensión. La articulación en Z de toda la edificación, que provenía de las ideas de Le Corbusier y los racionalistas de la ciudad funcional, quedó casi sustituida por una sucesión de bloques lineales -armarios-dormitorio- como la de cualquier polígono de viviendas franquistas de la época. Primero, pues, se desmoronaron las viviendas y, al final, la urbanización del entorno. En conjunto, todo el contenido social y cultural.



Las obras de rehabilitación de las viviendas empezaron en 1997 gracias a un convenio del Incasol de la Generalitat con la Diputación y el Ayuntamiento de Barcelona. Recientemente, el pasado mes de julio, empezó el derribo del "bloque fantasma" después de una larga operación del Incasol que empezó con la recuperación de la titularidad del edificio por parte de la Generalitat y acabó con la recolocación de los usuarios. Esperamos que ese derribo se complementará enseguida con la remodelación del espacio público que habrá quedado libre. Es decir, se trata de la recuperación de una de las pocas experiencias ligadas a los intentos del tan citado como olvidado Plan Macià de Barcelona, redactado por el GATCPAC con la supervisión de Le Corbusier, que también falleció con la Guerra Civil.



Aunque han pasado los años y las circunstancias han cambiado, no sólo cualitativamente, sino sobre todo cuantitativamente, todavía podemos recoger unas lecciones de la experiencia de la Casa Bloc, aunque al final se frustraran. El aspecto más importante era, seguramente, la voluntad no sólo de ofrecer vivienda económica y asequible, sino de sugerir unas nuevas formas de convivencia y de identidad colectiva que, al mismo tiempo, se construían con una nueva racionalidad y se formalizaban según un urbanismo innovador, según un nuevo concepto de ciudad. Es sorprendente ver la cantidad de propuestas nuevas que el proyecto incluye. La disposición en dúplex, el acceso por pasillos comunitarios, la concentración de servicios y su relación con el verde público, las dimensiones, el sistema constructivo eran novedades que, seguramente, no estaban previstas ni en el hábito de los promotores ni siquiera en las normativas vigentes. Novedades que luego se han impuesto por sí solas cuando ya el público y las administraciones las han consensuado por el uso, aunque a menudo sin entender sus bases conceptuales, ciertamente revolucionarias.



Hace unos meses el tema de la vivienda asequible era casi el tema político preeminente. Ahora, inexplicablemente, lo es menos porque la crisis financiera lo ha desplazado e incluso ha intentado disminuir su gravedad social. Pero habrá que volver a él, con el debido bagaje de la investigación y las propuestas programáticas. ¿Lograremos que los nuevos barrios sirvan para reconsiderar la normativa y proponer soluciones más allá de la respuesta económica de los mismos especulativos? ¿Lograremos que sean modelos como hubiera sido la Casa Bloc? De momento sólo tengo noticia de que el FAD está planteando un barrio experimental en el área metropolitana de Barcelona con la intención de promover modelos para una nueva etapa en nuestra política de vivienda. Puede ser una operación fundamental. Espero que sea un éxito y que, en segundo término, se aproveche como un homenaje a los arquitectos del GATCPAC y a los políticos republicanos, como precedente más importante en el esfuerzo por racionalizar, transformar y servir a la sociedad con la reconstitución de la ciudad.



Oriol Bohigas









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada