2011/07/02

EDIFICI D'HABITATGES PLURIFAMILIAR A BADALONA - LAGULA ARQUITECTOS

Encàrrec privat d'edifici d'habitatges plurifamiliar entre mitgeres a Badalona. Una organització d'habitatge per planta i el fet que hi viuran els membres d'una mateixa família dóna als espais comuns un protagonisme fora del que és habitual en un edifici d'habitatges plurifamiliar. L'escala pren protagonisme fent-se lloc dins la planta, la deforma i contamina la resta d'espais. 
Els habitatges que resulten de la intervenció, tot hi tenir una planta molt compacte, gaudeixen d'un espai central i passant de façana a façana que acull menjador, estar, estudi o possibles altres usos. Aquesta configuració elimina el passadís i permet ventilacions i visions creuades tenint sempre la referència de l'exterior (llum i vistes).
La façana nord-oest, que dóna al carrer, es protegeix del sol i de les mirades amb una atrevida gelosia ceràmica, adoptant un to desenfadat. En canvi, la façana interior, orientada a sud-est, és molt més sòbria, recull les finestres apaïsades amb persianes de llibret.

FONT: Quaderns. / PLÀNOLS: LAGULA arquitectos 

Un edifici d’habitatges plurifamiliar entre mitgeres a l’antic barri de pescadors de Badalona.
Un volum que sorgeix de les necessitats urbanístiques que deriven de l’aparició d’una nova rambla, del canvi de secció del vial. Els habitatges es retiren i creixen en alçada, configurant d’aquesta manera una nova tipologia de via urbana. Ara és aquest espai temporal a cavall entre el que era i el que vol ser, és una via híbrida, canviant i sorprenent.

En aquest espai, gairebé delirant, s’aixeca aquesta peculiar construcció, entre canvis d’alineació, racons, cases baixes i nous edificis d’habitatge plurifamiliar. Per tot això l’edifici apareix com un element urbà, a escala de ciutat, més enllà de respondre únicament a les necessitats particulars pròpies d’un conjunt residencial.

El programa s’organitza amb un local-espai comú en planta baixa i quatre habitatges per planta. Es tracta d’un encàrrec especial, és un cas d’autopromoció per una família. Això implica que les zones comuns de l’edifici siguin molt més amables i predisposades a compartir, allunyant-se de la neutralitat i la predisposició antibandàlica que sol caracteritzar a aquest tipus d’espai en els edificis d’habitatge convencionals.

L’accés als habitatges es realitza directament desde l’ascensor que desembarca a la sala d’estar. L’escala en espiral és també un lloc d’estar, ben il.luminat i de circulació entre els diferents habitatges. La tipologia és compacta i passant. La sala d’estar dóna a les dues façanes i deixa en els seus laterals tancaments flexibles que delimiten les habitacions i a continuació, els banys, amb revestiment ceràmic en parets i sòl.

La cuina s’obre a la façana i a la sala.

Una pèrgola recull l’aparell tècnic sostenible de l’edificació, a sota, un menjador d’hivern completament obert a l’estiu. L’espai comú del terrat està servit per una petita cuina i un lavabo.

Les dues façanes tenen una concepció molt contrastada. La del pati, molt senzilla a sud-est, amb vistes al mar, és sòbria i de concepció mediterrània. Es tracta d’una façana ventil·lada ceràmica amb grans obertures per l’hivern i persianes de lames orientables i corrugables per l’estiu.

La façana del carrer és més alegre, té relació amb la ciutat i amb la tradició modernista de la zona. En planta baixa ens trobem amb un sòcol de ceràmica color taronja i continua cap amunt amb una gran gelosia ceràmica que protegeix de l’oest i privatitza les estances.

-Adreça: C/ Progrés 127-129. Badalona
-Consultors: Estructura: Lagula Arquitectes slp. Instal·lacions: Oriol Ruiz. Aparellador: Graó Obres i Projectes
-Col.laboradors: Joan Cuevas (Co-autor), Marina Bellver, Pau Palomer, Marina Goday, Albert Pérez, Pol Bonet
-Àrea: 632m2

-Pressupost: 660.000 euros
-Fotògraf: Adrià Goula
































No comments:

Post a Comment