2013/04/19

BLOC DE NOTES > MARAVILLAS - ALEJANDRO DE LA SOTA



Alejandro de la Sota feia aquest dibuix per mostrar la solució adoptada pel gimnàs del Colegio Maravillas de Madrid. L'edifici es col·loca en una vessant on el terreny té força pendent, per això decideix semi-soterrar la construcció fent una sèrie de murs de contenció esglaonats. Això allibera l'espai necessari pel gran volum que ha de tenir l'edificació. 

La coberta d'aquest gimnàs és converteix en un pati exterior, que amplia la zona de jocs existent al trobar-se a la mateixa cota. Aquesta coberta-pati es sustenta amb una estructura metàl·lica d'encavallades. Els grans espais que apareixen entre aquestes s'aprofiten per a  ubicar aules amb graderia. 

La il·luminació natural dels espais no va limitar-se al pla de façana sinó que va ampliar-se als espais adjacents a aquesta per fer arribar la llum a les aules, el gimnàs i els espais de circulació. A més, es va pensar una circulació natural de l'aire per poder-lo renovar.


"El gimnasio de Maravillas tiene ya 22 años. No sé porqué en el año 1960 lo hice así, pero lo que sí sé es que no me disgusta haberlo hecho. Creo que el no hacer arquitectura es un camino para hacerla y todos cuantos no la hagamos, habremos hecho más por ella que los que, aprendida, la siguen haciendo. Entonces se resolvió un problema y sigue funcionando y me parece que nadie echa en falta la arquitectura que no tiene." (1985)


Alejandro de la Sota


No comments:

Post a Comment

ACTUALITZANT CONTINGUTS. VISITEU-NOS A:
www.guellbaro.cat