Pàgines

2013/03/15

'NO PAGAREMOS NI UN EURO POR LOS DESPERFECTOS DE CALATRAVA EN EL PALAU DE LES ARTS'

Es increïble que els responsables de la Generalitat Valenciana, governada pel mateix partit que va encarregar l'obra del Palau de les Arts i que utilitzava aquests impactants edificis per projectar-se internacionalment, intentin girar la truita d'aquesta manera. No vull fer una crítica partidista, ni esquerres ni dretes ni centre, senzillament vull denunciar aquesta falta de moral que s'ha demostrat amb el diner públic, de tots els ciutadans.


Palau de les Arts 2005 - S Calatrava
Detall coberta de trencadís

L'edifici que va costar la suma escandalosa de 478 milions d'euros, 44 dels quals van ser els honoraris de l'arquitecte, ha patit sempre una pluja de crítiques per les inundacions, per les butaques sense visibilitat i, ara, per les ARRUGUES a la coberta ceràmica de trencadís. Aquesta signes de  vellesa prematura, en tant sols vuit anys de vida, deixen al descobert una falta de professionalitat brutal. Qualsevol professional pot errar en algun moment de la seva carrera, però en aquest cas el got fa dies que s'està vessant: Venècia, Mallorca, València,... Aquest país té magnífics professionals que des de l'anonimat fan un treball excel.lent i com deia fa uns anys JA Coderch:

 'No, no creo que sean genios lo que necesitamos ahora. Creo que los genios son acontecimientos, no metas o fines. Tampoco creo que necesitemos pontífices de la arquitectura, ni grandes doctrinarios, ni profetas, siempre dudosos. Algo de tradición viva está todavía a nuestro alcance, y muchas viejas doctrinas morales en relación con nosotros mismos y con nuestro oficio o profesión de arquitectos (y empleo estos términos en su mejor sentido tradicional). Necesitamos aprovechar lo poco que de tradición constructiva y, sobre todo, moral ha quedado en esta época en que las más hermosas palabras han perdido su real y verdadera significación.'

Tot apunta que els problema d'arrugues del Palau de les Arts és degut a les dilatacions per causes tèrmiques de la capa més exterior de la coberta construïda amb trencadís ceràmic. Falta de juntes de dilatació? Falta d'aïllaments entre estructura i revestiment? El problema sembla que és de caire constructiu.

És una llàstima ja que l'història ens ha deixat un magnífic edifici construït i visitable amb el mateix tipus d'acabat de coberta, la Sydney Opera House. Encara que amb d'altres problemes durant la construcció degut a la complexitat de l'obra, l'edifici projectat per l'arquitecte Jorn Utzon i inaugurat el 1973 no ha patit cap problema en els revestiments exteriors ceràmics, que jo conegui. Aprendre de les experiències dels altres és una font importantíssima de coneixement.


Sydney Opera House - ©The Yellow Book

Construcció de la coberta  ©ARUP

Imatge de la coberta acabada ©agb



Fonts:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada