Pàgines

2012/08/30

AVANÇ DEL POUM DE VALLS

Els últims mesos, un equip de professionals de diferents àmbits, dirigits per l'arquitecte Sebastià Jornet i el seu equip, han estat desenvolupant el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Valls. Aquest ordena integralment el territori amb l'objectiu de determinar les línies bàsiques de creixement i desenvolupament de la ciutat per als pròxims vint anys.

En aquest moment, el document és un avanç del que serà el POUM definitiu, però ja ens mostren quins seran els principals eixos d'actuació. Els resumeixen en cinc:


- Valls, capital de l'interior del Camp de Tarragona

Entenc que aquest és un objectiu a nivell territorial. Des de fa anys, els plans territorials han intentat fomentar el triangle 'Tarragona-Reus-Valls' per cohesionar el Camp de Tarragona, molt desequilibrat econòmicament entre la línia de costa i l'interior. 

L'equip defensa la posició estratègica de la ciutat dins del territori, ja que és una articulació real entre l'interior i el corredor del Mediterrani, i proposen construir dos anells de circulació: per una banda, una circumval.lació exterior connectada amb l'autovia i els principals eixos de comunicació; i per l'altra, una Ronda urbana amb trams de passeig que connectarien els diferents barris i futurs creixements.

Aquestes nous traçats no han de fer oblidar que un dels temes de futur és el transport públic, ara mateix força precari (només cal pensar en la freqüencia de trens); i fomentar el transport amb bicicleta.






Objectiu d'estudi també ho són les noves zones d'equipaments municipals. A llevant, equipaments culturals de promoció; a ponent nous equipaments assistencials o educatius; i al nord, nova zona esportiva. Aquests equipaments, col.locats en els nous teixits i sempre adjacents als torrents haurien de permetre cosir la ciutat i recuperar d'una vegada per totes la xarxa de torrents per la ciutat. Aquesta dóna l'esquena a les rieres interurbanes des de fa anys. Recuperar-les canviaria la visió de la ciutat a nivell de paisatge i els habitants guanyarien uns espais públics importantíssims.






- Barri Antic, centre vital de la ciutat

Aquest objectiu és a escala de ciutat i una de les prioritats del Pla. Lògicament, crec que aquest és un dels punts més importants i que si aquest s'aconseguís tots els altres eixos de desenvolupament millorarien. Actualment, el Barri Antic ha perdut molta població que ha preferit anar a viure a les zones perifèriques construïdes els últims anys. Juntament amb aquest fet, es suma l'estat precari amb que es troben la majoria dels immobles de la zona.  Dins d'aquest context, sembla prioritari tornar a operar sobre aquest teixit històric per tal de potenciar la seva modernització i reorganització ja que entenc que aquest ha de ser l'element cohesionador de la ciutat. A més, es proposen dues zones de creixement properes al Barri Antic per mantenir aquest com a centre geogràfic de la ciutat. 






Moltes ciutats desitjarien tenir un Barri Antic com el de Valls, amb història, patrimoni i uns espais únics, per poder-lo potenciar i convertir-lo en el centre neuràlgic de la ciutat. Per aconseguir-ho, a part de les polítiques socials i econòmiques que marcarà el Pla, hi ha d'haver una voluntat ferma dels ciutadans de Valls. Pocs joves emprenedors han apostat pel Barri Antic o pocs intenten llogar o comprar un immoble i rehabilitar-lo per l'ambient tancat que s'hi respira actualment. 

Tinc fe amb que la gent de Valls canviarà la concepció del Barri. Només cal pensar amb una ciutat com Reus, un clar exemple de com el teixit del Barri Antic s'ha rehabilitat en el centre de la ciutat. Si volem un Barri Antic com el de Reus haurem de treballar i lluitar conjuntament, Ajuntament i ciutadans. El POUM ajudarà, però per molts Plans que hi hagi si el poble no hi posa el seu gra de sorra serà una feina impossible. Això comença per anar a comprar al petit comerç i que aquests millorin els seus espais i productes; que la població intenti, dins de les seves possibilitats i amb l'ajuda de l'Ajuntament, rehabilitar els immobles buits que hi hagi per poder-los llogar a un preu assequible; que l'Ajuntament promogui el comerç i l'establiment de petites empreses a l'àrea, facilitant als joves emprenedors aquesta feixuga tasca; que es promogui un mínim d'aparcament gratuït i de qualitat proper al Barri Antic; que els carrers estiguin nets; que els equipaments, com la Biblioteca, que són nous per estrenar es posin en funcionament,... podria fer una llista llarguíssima de possibles actuacions. Sé que moltes d'aquestes actuacions necessiten una injecció econòmica, però en el fons també és un tema d'actitud i de dinàmica.



- Valls, ciutat patrimonial i de paisatge

El tercer eix és protegir i promocionar el patrimoni arquitectònic i paisatgístic de la ciutat. Aquests són els elements que donen caràcter a Valls des de les masies a Ca Barrau, des del campanar de l'Església del Carme al campanar de l'Església de Sant Joan, des de les hortes als torrents, des de les rajoles de Ca Mercadé a les rajoles de la Capella del Roser, des del refugi antiaeri de la Plaça del Blat a la sala gòtica de Ca Segarra, des del Tomb del Balcó als Boscos de Valls, des de la Casa de Santes Creus a la Casa Vives,... 

Ara mateix, hi ha molts d'aquests edificis buits i amb poc ús, com l'antiga Biblioteca o algunes de les fàbriques del Portal Nou.

Està clar que l'idiosincràsia de la ciutat no ve donada només per aquest tipus de patrimoni, ja que aquest es combina amb tot el fet cultural de la ciutat: castells, calçots, bestiari i balls populars,... però s'ha de dir que és bàsic conservar i accentuar tot el patrimoni per mantenir i enfortir aquest caràcter. El fet cultural és el contingut, però l'arquitectònic i paisatgístic és el continent.







- Ciutat productiva i de serveis

El Pla defineix els espais productius i la xarxa de comunicacions que permetran consolidar la ciutat com a centre industrial i de serveis a una escala territorial superior, és a dir, fer un salt endavant en la productivitat. La diversificació de les activitats productives i la incorporació de nous sectors emergents són els instruments que han de permetre fer aquest salt d'escala. 

Es preveu, tal com proposaven els plans territorials, una moderada ampliació del Polígon Industrial en la zona nord. Ara bé, la creació de petites i mitjanes empreses dins del teixit de l'actual ciutat, també pot aportar una dinamització de la ciutat gràcies a la mescla d'usos i la creació de llocs de treball. 






- Vila cohesionada i sostenible

Cohesionar els diferents barris reforçant els passeigs urbans, creació de nous accessos a la ciutat i millora dels actuals. Aquestes operacions s'emmarquen en aquest cinquè i últim eix de desenvolupament. Esperem que dins del Pla es pensi en com connectar tot aquest seguit de passeigs amb els actuals torrents i espais públics per tal de generar una xarxa o entramat d'espais públics de qualitat que millorin la vida dels ciutadans de la ciutat.






Anirem seguint l'evolució d'aquest document, molt important pel futur de la Ciutat de Valls.

Per més informació us podeu adreçar al web:




3 comentaris:

  1. Article interessantíssim, Alfons. Com bé dius, anirem veient com evoluciona tot!

    ResponElimina
  2. Esperem que la cosa tiri endavant, la ciutadania s'impliqui i que puguem veure els resultats ben aviat! La veritat és que la ciutat té espais llastimosos que podrien ser fabulosos... potser hauré de començar una sèrie d'articles titulats 'els Racons de la vergonya'...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dóna un cop d'ull a l'article que vaig escriure fa una temporada amb aquesta temàtica... podria ser el primer d'aquesta sèrie que et parlo...

      http://alfonsguellbaro.blogspot.com.es/2011/05/valls-espais-residualsoportunitats.html

      Elimina