Pàgines

2011/11/23

TACOMA NARROWS BRIDGE

Aquestes espectaculars imatges i videos van ser captades el 1940 quan el pont que unia la ciutat de Tacoma (estat de Washington, EUA) amb la península de Kitsap va desplomar-se al cap de quatre mesos de la finalització de les seves obres degut a un error estructural. Aquest pont d'una milla de llargada era el tercer més llarg del món en el moment de la seva construcció.


El motiu del seu col.lapse no va ser una gran sobrecàrrega o una fallada en la seva construcció, sinó la força d'una ràfega de vent continua (67 km/h) sumada a un error de disseny. Un cop acabada l'obra, ja van començar a notar moviments oscil.lants deguts a les ràfegues de vent, ressonàncies. Aquestes es produïen en el sentit longitudinal del pont, és a dir, quan la meitat del tram central pujava, l'altre meitat baixava.


Esquema d'un pont penjant



Plànol del pont Tacoma.
                                                   


La desgràcia va arribar quan el moviment d'oscil.lació longitudinal va passar a ser un moviment torsional, és a dir, l'eix central de la calçada estava fix i els dos laterals d'aquest pujaven i baixaven alternativament retorsant-se. L'amplitud de moviment va sobrepassar la tolerància màxima de l'estructura que va fer fallar alguns dels cables que sostenien l'estructura. Aquests, al deixar de treballar, van passar la càrrega als adjacents i així successivament, provocant una fallada en cadena que va fer caure quasi bé tot el tram central a l'aigua.










L'estructura va patir els efectes del vent perquè va ser la primera d'introduir sota la llosa de la calçada parells de bigues en forma d'I, en comptes de les bigues encavallades que s'havien utilitzat fins llavors. Aquestes últimes deixaven passar el vent, en canvi, els parells de biga en forma d'I desviaven el vent per sobre i per sota de l'estructura provocant aquestes ressonàncies.
Actualment, els ponts penjants que es construeixen, disposen de lloses dissenyades amb formes aerodinàmiques calculades per a poder anular la força del vent.

Aquí us deixo un parell de videos amb aquestes espectaculars imatges:









2 comentaris:

  1. Impressionant, realment el més dificil per l'home sempre ha estat volguer dominar la natura. En molts casos amb poca fortuna.

    ResponElimina
  2. Hal·lucinants, apocalíptiques, i encara et diria més: epustuflants. Guapes les imatges, i extranyíssim el segon vídeo en que es veu la gent passejant amb total tranquil·litat per damunt del pont... em pregunto si és perquè no han reaccionat o perquè tenen plena confiança en que una estructura d'aquelles dimensions no podria caure

    ResponElimina