Pàgines

2011/10/06

JOSEP LLOBET ARQUITECTES: RESTAURACIÓ EXTERIOR DE CAN NEGRE

Publicat a: Observatori, Quaderns



L'origen de Can Negre era una masia del S-XVII, al terme municipal de Sant Joan Despí, molt a prop de Barcelona que estava totalment envoltada de terrenys de conreu. Era la casa pairal més propera a la capella del Bon Viatge, amb restes del S-XIII.

Pere Negre i Jover, advocat de Barcelona, era fill de Sant Joan Despí, i tenia grans propietats en el poble, que havia heretat de la seva família.

La primera ampliació de la casa esdevé l’any 1680, quan en Josep Negre la fa ampliar per la seva part esquerra.

A principis del segle XX, l’arquitecte Jaume Gustá Bondia, ampliarà la part esquerra, fent més gran la bodega, i construint a la part superior una habitació i una galeria, rematada amb un terrat.

Josep Maria Jujol Gibert inicia les obres a la casa l’any 1915, i s'allargaran fins l’any 1926 que finalitzaran amb la construcció de l’oratori.

Totes les façanes de la masia quedaran reformades, però la façana principal serà la que hi haurà el treball més important, és una clara evocació a la Mare de Déu, on al vidre central de la tribuna hi havia gravada l'imatge.

Al llarg dels temps fins el dia d’avui, els terrenys originals que envoltaven la masia esdevenen urbans de sòl edificable, i la casa queda envoltada de construccions, fruit del creixement del poble de Sant Juan Despí i de la reparcel.lació i urbanització d’alguns terrenys que pertanyien al senyor Pere Negre. Com a conseqüència la casa queda delimitada per dos carrers laterals, la Riera de Can Negre, el carrer Cor de la Flora i l’actual Plaça de Catalunya, antic jardí que envoltava la masia.

La nostra intervenció ha estat la recuperació i restauració de les 4 façanes, amb tot el que les acompanya.

Fotografia: Josep Llobet. Fotografia de la sella: Lluís Bernat ©






















1 comentari:

  1. Es un gust tornar a veure que aquesta gran peça d'arquitectura torna a brillar amb llum propia, mai millor dit! Molt bona feina SEP!

    ResponElimina