Pàgines

2011/10/20

EDWARD BURTYNSKY - L'HOME I LA TERRA. LLUMS I OMBRES.

EXPOSICIÓ
Font: Agenda de l'Ajuntament de l'Hospitalet

Data inici: 22/09/2011
Data fi: 26/02/2012
Tipus d'entrada: Lliure
Lloc: CENTRE CULTURAL METROPOLITÀ TECLA SALA
AV Josep Tarradellas i Joan 44 (L'Hospitalet de Llobregat)




Edward Burtynsky, nascut a Ontario (Canadà) el 1955, va començar la seva carrera artística fa més de trenta anys, enfrontant-se amb una naturalesa en transformació i copsant la intervenció de l’home en el paisatge. Pocs fotògrafs han desenvolupat un treball tan sistemàtic i una reflexió tan profunda sobre aquesta relació. 
Burtynsky ha captat amb el seu objectiu escenaris naturals manipulats, l’explotació despietada dels recursos naturals del planeta. Ha fotografiat pedreres i mines, l’extracció de petroli, la construcció de dics, la sobreedificació de les ciutats, seguint les grans mutacions del paisatge des del continent Americà fins a la Xina. 


Les seves imatges de gran format produeixen una certa sensació de paràlisi, mostren espais gegantins i fantasmagòrics en què l’home, escultor de les grans mutacions mediambientals, apareix en comptades ocasions, minimitzat per la seva pròpia desfeta, en escenaris que es converteixen en pàtria de ningú. Sovint, les eines utilitzades per a la depredació es presenten també minúscules, amb un aspecte rudimentari i sòrdid. 

Burtynsky ens proposa fotografies inquietants que provoquen una certa incomoditat en l’espectador, testimonis impressionants d’una lluita èpica i devastadora amb la naturalesa que transmeten una sensació apocalíptica, quasi de day after (dia després), i que, en conjunt, tenen un misteriós atractiu que emociona per la seva força, la seva dimensió i la seva monumentalitat. 

El mateix artista, però, apel•la a la possibilitat d’un futur diferent, gràcies al paper central de la cultura: «Perquè és per mitjà de la cultura que parem atenció a les nostres consciències i construïm la nostra història, i és per mitjà de la cultura que l’home pot ser sensible a les conseqüències dels seus actes». 

El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet proposa una mirada a la trajectòria d’Edward Burtynsky a través d’una selecció de trenta fotografies, que constitueixen una de les exposicions més extenses que s’han fet a Catalunya sobre el treball de l’artista.

FONT FOTOGRAFIES: http://www.edwardburtynsky.com/ ©


























FONT FOTOGRAFIES: http://www.edwardburtynsky.com/ ©


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada